27 Ocak 2010 Çarşamba

Soğuk günlerden sıcak hatıralar

Soğuk… Çok soğuk. Bıçak gibi kesiyor derler ya, işte aynen öyle bir soğuk var bu aralar buralarda. Ne zaman sokağa çıksam ne kadar sıkı giyinirsem giyineyim ellerim buz kesiyor, yüzüm uyuşuyor, çenem tutuluyor. Bu sabah işe gelirken burnumun üst tarafında garip bir sızı hissettim. “Ne oluyoruz yahu?” diyerek gözlüğümü çıkartmaya çalıştım. Gözlüğümü çıkarttım çıkartmasına ama Çatırt! diye bir ses eşliğinde… Meğerse gözlük soğuktan burnuma yapışmış. Anlayın artık ne derece bir soğuk olduğunu… Hayır, adım Titrek Savaşçı’ya çıkacak bu gidişle ondan korkuyorum.

Hâlbuki birkaç hafta öncesine kadar hava ne kadar da güzeldi. Sanki kışta değilmişiz de bahar aylarındaymış gibiydi âdeta. Hatta o sıralar İstanbul’daki kankam Erhan ile konuşurken ona bir güzel hava atmıştım bu konuda. “Buralar çok soğuk oğlum, donuyorum. Sizin oralar nasıl?” diye sormuştu telefonda. Ben de “Valla şu anda önüm bağrım açık dolanıyorum. Hava çok güzel, güneş tepemde pırıl pırıl parlıyor. Eee, burası İzmir kardeşim.” demiştim kendimi göre göre. O da “Vay hain vay! Havan batsın! Oturan yerlerin donsun inşallah!” diye beddua etmişti. Sanırım soğuklar da yaklaşık olarak bu bedduadan sonra başladı. Evet, öyle oldu. İtiraf ediyorum ey İzmir halkı, bu sene kışın burada bu kadar sert geçmesinin tek sebebi benim. Onun duaları genelde pek tutmazdı ama bedduası pek oluyormuş demek. Bunu da öğrenmiş oldum. İyi geçinmek lazım…

İzmir uzun zamandır bu kadar soğuk olmamıştı gerçekten de. En son üniversite yıllarımda buralarda bu derece üşüdüğümü hatırlıyorum. O da nereden baksanız 9-10 yıl önce demektir (Eyvahlar olsun, yaşım ortaya çıktı). O günlerden kalan komik bir hatıram geldi aklıma, burada paylaşayım sizinle. Sabah evden erken çıkmış, üniversiteye gidiyordum. Hava tıpkı bugün olduğu gibi çok soğuktu. Yolda yürürken bizim evin yakınındaki taksi durağının oradan geçiyordum. Tam durağın yanından geçecekken bir de baktım ki yerde küçük, beyaz bir şey var. “Aaa… Taksiciler arabalarını yıkamışlar, yerde sabun köpüğü kalmış. Dur şuna bir basayım.” dedim kendi kendime. Nereden estiyse… Hevesle köpük sandığım şeye doğru ilerledim ve hızla üstüne bastım. Basmamla birlikte de Ciiuuvv! diye kaymam da bir oldu. Meğer o köpük sandığım şey buz tutmuş suymuş! Neyse ki dengemi çabuk sağladım ve artistik patinaj şampiyonalarında gösteri yapanlara taş çıkartacak şekilde bir hareketle düşmemeyi başardım. Eminim o sırada orada bir jüri olsaydı hepsinden 10 üzerinden 10 puan alırdı bu hareketim. Ama o esnada etrafımdaki insanlar uykuları henüz açılmamış taksi şoförlerinden oluştuğu için karşılaştığım tek tepki bön bön bakışlarla atılan “Ne yapıyor yahu bu? Deli mi ne?” ifadesi olmuştu. Tabi ben de utancımdan son süratle oradan uzaklaşmıştım. O zamandan beri o durağın oradan geçmemeye özen gösteriyorum. Taksiciler de beni görmezden gelmeye…

Dün normalde tıklım tıklım olan bir bankaya gittim. Fakat her zaman ağzına kadar dolu olan banka o gün bomboştu. Hatta benden başka müşteri yoktu. Şaşırdım elbette ama işime de gelmedi değil hani… Sıra numaramı almamla gişede benim numaramın yanması bir oldu. Tembel tembel gişeye yürüdüm, her gün görüştüğümüz için artık samimi olduğum gişe görevlisiyle selamlaştım. “Hayırdır abi, burası bu kadar boş olmazdı hiç.” dedim sonra da. “Normaldir. Havalar çok soğuk ya, ondan.” dedi. “Bu havada ya deliler dışarı çıkar ya da salaklar.” diye ekledi ardından dalgınca. “Sağ ol abi ya…” dedim ben de. Dışarı çıkmış tek şahıs ben olduğuma göre… Adam şaşkınlıkla gözlerini kırpıştırıp “Ay! Hayır, öyle demek istemedim. Affedersin.” falan dedi telaşla ama iş işten geçmişti tabi… Sonra güldüğümü gördü de rahatladı. Yine de yüzündeki o panik ifadesi görülmeye değerdi gerçekten de… Bazen çok mu muzır oluyorum ne?

15 comments:

Hayal Kahvem dedi ki...

Bizim köyde, "yeme içme dışarı çıkma" deriz bu tip durumlarda:)

Sihirlitorba dedi ki...

hay Allah ilginç gerçekten de oralarda bu kadar soğuk havaların olması...bence de sen o arkadaşınla iyi geçinmeye bak :)

öykü dedi ki...

O soguk havada dısarı cıkanlardan bırısı de benım:)
Ustume alınsam mı acep:)

ramazan dedi ki...

bankacı demek istediğini demiş,arkasından söyledikleri fazladan.
:)
güzel bir paylaşım.teşekkürler.

mit dedi ki...

@ Vildan: Hadi yahu, iyiymiş :) Sizin köye taşınayım o zaman hemen :)

@ Sihirli Sepet: Doğru diyorsun valla :) Hemen bi hediye falan göndereyim bari de havalar düzelsin.

@ Öykü: Ben alınmadım, siz de alınmayın :) En azından salak kısmını üstüme almadım, delilik konusunda yorum yapamıycam ama :)

@ Ramazan: Asıl ben okuduğunuz için teşekkür ederim Ramazan bey.

Herkese teşekkürler...

Teecetveli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mit dedi ki...

Eyvah ki ne eyvah teecetveli :)

Ben de her gün elimde bir kahve fincanı ile (çay değil ama, dikkatini çekerim. Çaya hayır!) evimde tembel tembel oturup kitap okuma hayalleri kuruyorum ama nerdeeee?

Adsız dedi ki...

Mitcim hakikaten çok soğuk:) arkadaşınmış demek bu havanın sebebi hımmm öğrenmiş olduk:) aman dikkat et:):) ben de o kadr sık dışarı çıktım ki bu havada bana gelior o söz:) hasta olmadığıma şükrediorum ama yavaş yavaş belirtileri gelior:) anıların çok güzelmiş.bir an önce havaların ısınması dileğimle.sevgiler.hayırlı işler:)

mit dedi ki...

Aman dikkat et sen de, bu havada hastalananın işi zor valla. Dikkatli olmak lazım. Teşekkürler ve sevgiler..

Teecetveli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mit dedi ki...

Sizi şöyle aşağıdaki yazıma davet edeyim efendim :)

http://yorgun-savasci.blogspot.com/2009/06/cayla-meydan-muharebesi.html

Pabuc dedi ki...

Asıl bankacının kızdığını sanmasını sağlamalıydın o lafı ona çay eşliğinde yutturmalıydın , kış günü iyi gelirdi :P

Olayıları olumluya çevirip tebessümedilir hale getirmeni saugıyla karşılıyorum helal olsun sana unutmaki böyle yapabilenlerin sayısı çok fazla değil...SEvgiler saygılar...

mit dedi ki...

O da güzel bir fikir aslında. Uygulamak lazım :)

Teşekkür ederim. Bu dünyada ayakta kalmak istiyorsak hepimizin arada bir bunu yapması lazım bence. Gerçekten de iyi geliyor.

Sevgiler ve saygılar efendim...

ismi lazım değil:) dedi ki...

:D "İtiraf ediyorum ey İzmir halkı, bu sene kışın burada bu kadar sert geçmesinin tek sebebi benim. Onun duaları genelde pek tutmazdı ama bedduası pek oluyormuş demek. Bunu da öğrenmiş oldum. İyi geçinmek lazım…" izmir halkı bunu okumasın mazallah mahkemeden beri gelmezsin:P

her parağrafı ayrı matrak olan bir yazı daha:) tebessüm ettik herzamanki gibi teşekkür ederiz;)

mit dedi ki...

Asıl ben teşekkür ederim arkadaşım :) Mahkeme ile kurtarırsam iyi. Ben toplu linç girişiminden korkuyorum :)